fbpx

Riogatás, félelemkeltés vs együttműködés, “gazdálkodás” 

 July 15, 2021

By  Laszlo Rem

Mind meghalunk....

Ma az adott ihletet, hogy az egyik ismerősöm egy nem túl jó hírt osztott meg az oldalán. Az Amazonas őserdője ismét ég, és ez már természetesen nem az első eset. Az ottani gazdák ipari mennyiégben irtják az erdőt, hogy olyan földterülethez jussanak, ahol szintén ipari mértékben tudjanak gazdálkodni. Az erdőtüzek és a termőföldek terjedése eléggé kísértetiesen összefügg. Az említett ismerősöm azt tette még hozzá a bejegyzéséhez, hogy „így az erdő már több CO2-őt enged a levegőbe, mint amennyit felvesz, felhasznál a fotószintézishez.” És jön a konklúzió: „Jövőre emiatt még melegebb lesz, még több viharral…” Kb. mindmeghalunkésmégettőlisrosszabbjön!!!!

Erdők

A hír igaz, ahogy azt sok oldalon olvasni lehet. Például itt:
https://news.mongabay.com/2021/06/the-brazilian-amazon-is-burning-again/

Láttam egy másik cikkben viszont a gazdákat is megkérdezték, hogy mégis, hogy veszik a bátorságot, és különben is, és mindenki, aki írtja az erdőt halljon meg, és még rosszabb…. Mire a gazda csak azt hozta fel, hogy mégis mit gondol az interjúztató, honnan lesz élelmiszer a nagy kereskedelmi láncokban? Vajon hogyan lehet ekkora mennyiséget előállítani? És vajon miért szólnak bele az ő dolgukba? Miért érzi mindenki, hogy azok az erdők mindenkié, azoké is, akik otthon a kanapéból megmondják nekik, mit is kellene csinálni? Ráadásul olyan országokból, ahol már réges-régen kipusztították a „saját” erdejeiket? Az a helyzet, hogy ennek az interjúnak már nem tudom a forrását, de eléggé elgondolkodtatott.

Lokálisan tudtad, hogy Magyarországon az erdőfelületek csupán 25,2 százalékot tesz ki az összes erdőterület?

https://portfolio.hu/short/20190816/mit-gondolsz-magyarorszag-hany-szazalekat-boritja-erdo-334567

Ez az adat 2019-ből származik, és 2020-ban pedig ez: „Magyarország a 21. helyen áll, 1,74 millió hektár erdővel, ami a 93 ezer négyzetkilométer 18,76%-a.”

https://www.agrarszektor.hu/noveny/megdobbento-adat-kozel-sincs-annyi-erdo-magyarorszagon-mint-gondolnank.21194.html

Nem is beszélve arról, hogy Európában vajon mekkora az a erdőfelület, ami őshonos: A kutatás alapján csak a civilizációtól távol, többnyire igen kis területen találhatók meg, a feltérképezett őserdők 1,4 millió hektáron jelenleg Európa erdőségeinek 0,7%-át fedik le. (Őshonos, ahol legalább 70-80 éve nem volt emberi beavatkozás.) Magyarországon már csak „foltokban” található ilyen erdő.

Szóval, mi lenne, ha a saját házunk körül néznénk körül először, és kezdenénk el a „mindenható homosapiens” minden más élet kiszorítás játékának felhagyását?

És igen, mi lenne, ha nem irtaná ki a maga körül az összes amazonasi őserdőt a sok mocsok? És még lehet egy csomó ilyen kérdést feldobni, ami eléggé időszerű.

Újratelepítés

De nekem az is még a kérdésem, hogy tudnak-e arról azok, akik fennhangon, a kanapéból elítélnek valamit, ami akár Indiában, akár Kínában, vagy a világ számos más helyén zajlik a természet megmentése nevében? Tudjuk-e, hogy a föld oxigén-készletének előállításáért az óceánokban élő planktonok, és más vízinövények a felelősek? India és Kína is rendkívül nagy mértékben hozzájárul a pusztító CO2 kibocsátáshoz, de amellett se menjünk el, hogy emellett több olyan projektük is van, ami globális hatással él ugyancsak. (Már ha egyáltalán bármilyen szinten is lehet hinni a sajtónak….)

Ha igaz....

Indiában nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy települések, akik eddig ivóvíz / öntöző víz nélkül voltak, azaz elkezdődött a sivatagosodás, visszafordították ezt a folyamatot.


Nem is beszélve arról, hogy mennyi fa-ültetési projektük van.

https://www.nationalgeographic.com/.../india-plants-50...

Kína: hasonló, de ott is régóta küzdenek a belső sivatagok újra népesítésével.

https://www.bloomberg.com/.../china-s-40-year-billion...

Amúgy egy tanulmány szerint a Föld oxigén készletnek 70%-át az óceánok planktonjai, és más vízben élő növények hozzák létre. -

https://www.nationalgeographic.org/.../save-the-plankton.../

Vajon mi lenne, ha az egymás riogatása helyett, lokálisan is figyelnénk arra, hogy kevesebbet pusztítsuk a zöldfelületeket, és amúgy a hírek között nem csak a szarra fókuszálnánk? Mi lenne, ha egyáltalán nem riogatnánk egymást, mint az oviba, vagy 1000 évvel ezelőtt? Hol a fejlődés?

Laszlo Rem


Rém László a THE REAL SHIFTER Programok megalkotója, amely a megszokott módszerektől eltérő megközelítést kínál, ötvözve a valóságot és a spiritualitást, a nyugati tudást és a keleti filozófiákat, vezető coach-ok, mesterek és tanárok által bevált technikákkal.

Keress fel!

Szeretnéd megtenni a következő lépést a sikereid felé? Szeretnél Magadnak olyan megoldásokat találni, amik egyszerű, de tartós változásokat hoznak az életedbe?

Különböző programok közül tudsz választani magadnak, akár barátaiddal közösen, de rendelkezésre állnak személyre-szabott workshopok, mindset programok és személyes konzultációk. 

Szeretnék beszélgetni Veled, hogy kitaláljuk mi működik (vagy éppenséggel mi nem), még közösen találjuk meg azt, ami a legjobb Neked!

Remélem hamarosan találkozunk!

Szeretettel és Hálával 
Rém László

0 of 350

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVÉLRE & ajánlatokra!

Szeretnék felajánlani neked ingyenes, de remélhetőleg hasznos anyagokat, emailek és egyéb friss ajánlatok formájában.

Nem kell mást tenned, mint feliratkozni erre a listára.

u.i.: törekszem arra, hogy ne csak értesítőkkel, hirdetésekkel bombázzalak. Azt én se nagyon szeretem.

>